Zrównoważony rozwój, technologia i włoskie smaki – to ostatnie dni naszych uczniów we Włoszech!
Uczestnicy projektu mają za sobą nietuzinkowe doświadczenia i intensywne zajęcia: od praktycznych warsztatów z WordPressa, przez kolejne lekcje języka włoskiego i terenowe działania z zakresu ekologii i nowoczesnego rolnictwa.
W ramach spaceru „Trees along the streets of Udine" uczniowie odkryli, jak zieleń miejska wpływa na jakość życia w miastach i jakie znaczenie ma świadome planowanie urbanistyczne.
Wartościowym doświadczeniem była również wizyta w Cluster FVG Legno Arredo Casa w Manzano - regionie słynącym z meblarskiego know-how i innowacyjnych rozwiązań w produkcji przemysłowej. Podczas zajęć młodzież zapoznała się z nowoczesnymi technologiami w zakresie wzornictwa, produkcji oraz logistyki. Zainteresowanie wzbudziła m.in. prezentacja procesów wykorzystania materiałów zrównoważonych. Kontakt z przedstawicielami tego miejsca umożliwił spojrzenie na gospodarkę z międzynarodowej perspektywy.
Zwieńczeniem zajęć terenowych okazała się wizyta w winnicy Comelli, gdzie uczniowie wysłuchali lekcji o tym, jak łączyć tradycję z nowoczesnym podejściem w rolnictwie oraz dowiedzieli się więcej o prowadzeniu działalności we Włoszech. Otrzymali także prawdziwie włoski poczęstunek 🇮🇹
Ostatni czas to nie tylko nowe umiejętności cyfrowe i językowe, ale też wartościowe spojrzenie na europejskie korzyści i społeczeństwo.
Niestety, wszystko co dobre kiedyś się kończy i to już ostatnie dni naszych uczniów w regionie Fruli – przed nimi podsumowanie projektu oraz przedstawienie efektów zadań programowych. Już teraz jesteśmy z nich bardzo dumni i nie możemy się doczekać, aż zdadzą nam relację osobiście.
Projekt finansowany ze środków Funduszy Europejskich dla Rozwoju Społecznego (FERS)
#ProjektyEuropejskie #FunduszeUE #Edukacja